Yeni Dönemin Getirdikleri

Bu yazımızda da devam ediyoruz. Çünkü, piyasalar karıştı. Fransa'da Sarkozy'nin seçimi kaybetmesinden sonra komşu Yunanistan'da sol muhalefetin Avrupa Birliği ve IMF reçetesine bayrak açan tutumu, mudilerin bankalardan parasını çekmesi, geçmişten gelen korkuları yeniden canlandırdı. Rating şirketleri de boş durmadı ve İspanyol bankalarının notlarını kırmaktan çekinmedi. Bu güne kadar halı altında süpürülen sorunların faturasının ne olacağı, ulusal ve global ekonomileri nasıl etkileyeceği soru işareti. Komşuda pişen bu yemekte bize düşen pay ise muhtemelen cari açığın finansmanı için ödenecek faiz faturasını yükselmesi olacaktır.
Büyük yangının kıyısında yer alan Türkiye'de geçen hafta, 'şimdilik' isli havanın etkisinde kaldı. Örneğin, yılın ilk üç ayında yüzde 21'lik kazanç sağlayan borsa yatırımcısı, geçen haftaki düşüşün de ilave olmasıyla birlikte 1.5 ayda bu kazancının neredeyse yarısını geri verdi. Kural belli, kazanç oranı kağıt üzerinde olmaz, cebe girdiğinde 'kazanç' niteliği kazanır!
Mayıs ayı başında 1.75'lere kadar gerileyen dolar kuru, geçen hafta 1.83-1.84 aralığına kadar yükseldi ve ocaktan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. 3 haftalık prim yüzde 4.6 oldu. Yeniden 1.92 seviyesinin üzerinden yüzde 5 artış olursa, zaten 1.92 seviyesine gelinir...
VOB'da yapılan dolar kontratlarında, önceki haftaya göre yüzde 2'nin üzerinde artış gözleniyor. Doların, 1.92'yi yeniden görüp görmeyeceğine ilişkin kararı siz verin.
Yeni yıla girerken, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "TL'nin getirisi doları yenecek" gibi iddialı bir söylemde bulunmuştu. Dövizdeki hareketlenme üzerine de geçen hafta yine benzer bir mesaj verdi; "TL'ye güvenin". BDDK'nın rakamları, 'güven'in sözlü ifadelerle sağlanmadığını gösteriyor. Verilen iyimser mesajların, tablodaki rakamları tersine çevirmesini umut ediyor.
Siyasi gelişmelerdeki hız, piyasaların tepkisini, gündemin hızlı bir şekilde değişmesine neden oluyor. Yatırımcı için hesaplar da öyle... Yeni bir dönemde olduğumuz fikrinden yola çıktık ve Talip ve Gözde yeni hesaların doğurabileceği fısatlar doğrultusunda, iki bazlı senaryoları da içeren kapak haberini hazırladı.
Türk yatırımcısı, 1 Mart 2003 tezkeresinin TBMM'den reddedilmesiyle oluşan karmaşada nasıl bir fon yöneticisi olduğunu göstermişti. O tarihte 1.70-.175 seviyelerinden bozdurulan dolarlar, yüzde 60'ların üzerindeki bonu ve tahvillere akmıştı. Sonuçta kimin kazançlı çıktığını hesabı da ortada.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.




Hz. İbrahim Camii Kuran Kursu
Esenyurt 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlaması
Esenyurt onbinlerle sağlık için yürüdü
Esenyurt'ta Yüksek Gerilim Hattı Direkleri Yükseltiliyor
Haber Yazılımı: CM Bilişim